Jaarlijkse controle

 

hoek-plaatjes-shetland.jpg


De jaarlijkse controle van uw paard, gebeurt samen met de vaccinatie. De algemene gezondheid van uw paard wordt dan door mij gecontroleerd. Eerst zal ik beginnen met wat algemene vragen over de beweging, de voeding, de mest en eventuele klachten bij uw dier. Daarna begint het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt uw dier gecontroleerd op postuur (oftewel conditie), hoeven, beharing, huid, slijmvliezen, lymfeknopen, gebit en de ogen. Tevens wordt er naar het hart en de longen geluisterd. Als er aanleiding toe is, wordt er nog extra onderzoek gedaan.

Wanneer er factoren worden gevonden die belastend zijn voor de gezondheid van uw paard, dan zal ik u hierover uiteraard informeren. Vervolgens kunnen we samen beslissen wat de beste oplossing is.

Tevens kunt u bij de jaarlijkse gezondheidscontrole vragen stellen over andere zaken als gedrag, voergift, bewegingsproblemen of rijtechnische zaken die gezondheid gerelateerd kunnen zijn.

Indien er tijdens de controle ernstige lichamelijke problemen aan het licht komen, dan stuur ik u hiervoor door naar een paardenkliniek, aangezien ik deze medicatie niet op voorraad heb.

Preventieve bescherming tegen ziekten door vaccinaties

Bij paarden die deelnemen aan wedstrijden is de influenza vaccinatie verplicht om elk jaar binnen 365 dagen te herhalen. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de paarden. Ook wordt bij de paarden in Nederland geadviseerd om deze een goede bescherming door middel van vaccinatie te geven tegen tetanus. Aangezien paarden erg gevoelig zijn voor deze kiem en deze in onze omgeving veel voorkomt en door een wondje snel in het lichaam van het paard komt. Behandeling van deze  ziekte komt helaas voor veel dieren te laat, vandaar dat een goede bescherming tegen tetanus door mij wordt aanbevolen. Om de bescherming tegen deze ziekte te controleren kunnen we ook titeren op de antilichamen, daarvoor wordt een beetje bloed afgenomen en dan wordt een sneltest ingezet. Na 10 minuten hebben we de uitslag en kan bekeken  worden of de vaccinatie tegen tetanus nodig is.

Andere preventieve maatregelen

Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole heb ik ook altijd over het ontwormingsbeleid en het preventieve mestonderzoek. Lees hierover meer bij het onderwerp ontworming paard.