Konijn en Knaagdieren

Het konijn

Konijnen zijn vriendelijke dieren, die graag geaaid worden, maar meestal liever niet opgetild worden. Ze kunnen dan soms krabben of bijten, kleine rassen zijn hierin vaak wat feller. Een konijn kan 7-12 jaar oud worden.

De cavia

Cavia’s zijn echte knaagdieren en leven oorspronkelijk in groepen in het Andesgebergte. Ze maken onderling veel geluidjes, die variëren van fluiten en piepen tot knorren. Cavia’s kunnen 4 tot 8 jaar worden.

De rat

Ratten hebben van vroeger uit een slechte naam, maar de meeste ratten zijn heel vriendelijk en bijten niet. Ze zijn erg nieuwsgierig en houden ervan om opgepakt te worden. Ratten worden maar 1-2 jaar oud.

De huisvesting

U kunt konijnen en knaagdieren zowel binnen als buiten houden. Ze hebben veel beweging nodig om slank en gezond te blijven. Daarom is het noodzakelijk dat ze een schuilhok hebben en een ren om lekker te bewegen, of dat ze elke dag een paar uur kunnen loslopen in huis. Konijnen maken in hun hokje een vaste poephoek, op deze plek kunt u dan ook bv een lage kattebak met zachte kattebakvulling neerzetten.

Konijnen kunnen prima samen gehouden worden, maar ze moeten elkaar wel aardig vinden. Dit gaat vaak goed als ze met elkaar zijn opgegroeid zijn of als ze aan elkaar gewend zijn op neutraal terrein.

Cavia’s zijn echte groepsdieren, en deze knagers moeten daarom ook echt minimaal met zijn tweeën gehuisvest worden. Het best samen werkt dan ook een gecastreerde beer (mannetje) met een of meerdere zeugjes (vrouwtjes).

De voeding

Konijnen en knaagdieren hebben een relatief grote dikke en blinde darm, om hun darmen goed te laten werken hebben ze heel veel ruwvoer nodig. Dus veel hooi en/of wat stro, aangevuld met kleine beetjes groenvoer is daarom essentieel. Korrelvoeding, brood en fruit bevatten veel energie, hiervan hebben ze dus maar weinig nodig. Cavia’s hebben elke dag ook nog extra vitamine C nodig, aangezien ze dat, net als wij mensen, niet zelf kunnen aanmaken. U kunt ze hiervoor bv elke dag een vit C pilletje (van 30 milligram) ingeven, of elke dag verse paprika of sinaasappel.

Ziekte

Bij ziekte zitten konijnen en knaagdieren vaak stilletjes in een hoekje en willen niet of erg slecht eten. Ze vermageren soms ook wat. Er zijn vaak ook te weinig keutels en soms is de vacht ook wat dof. Soms zie je ook dat ze vieze ogen, een vieze neus, of een vieze vacht bij de anus hebben, vaak samen met diarree. Soms kwijlen ze, hebben ze een scheve kopstand of zijn ze kreupel, of hebben ze jeuk of kale plekken.

Indien u bovenstaande symptomen ziet bij uw knager, neem dan snel contact met me op, aangezien deze dieren erg snel achteruit kunnen gaan. Dus bij een slecht etend konijn of knaagdier is het nodig dat u binnen 24 uur contact heeft opgenomen met een dierenarts!