Een allergie en nu?

U heeft vernomen dat uw dier waarschijnlijk een allergie of een overgevoeligheid heeft voor bepaalde bestanddelen in de voeding (voedselallergie) of voor bepaalde stoffen in de omgeving (omgevingsallergie=atopie) of een vlooienallergie, of een contactallergie.

Deze aandoening zal uw dier zijn of haar hele leven blijven houden. Dus het liefste komen we achter de oorzaak van de allergieverschijnselen, want als we deze weg kunnen houden bij uw dier zal deze ook geen allergieklachten krijgen.

Als we niet achter de oorzaak kunnen of willen komen, dan betekent dat dus dat uw dier levenslang een bepaalde vorm van behandeling nodig blijft hebben om de symptomen onder controle te houden.

Wat kunnen we nu doen om achter de oorzaak te komen en deze te behandelen?

-Voedselallergie

Meestal gaan we eerst proberen of uw dier een voedselallergie heeft. Dat doen we door minimaal 8-12 weken lang een voer te geven waarin de eiwitbron en/of de koolhydraatbron is aangepast zodat uw dier daar geen overgevoeligheidsreactie op gaat krijgen (=eliminatiedieet).

Dat betekent dat uw dier in deze periode NIETS anders te eten mag krijgen dan dit speciale eliminatiedieet, dus ook geen snoepjes, ontwormings tabletten, wat van tafel etc. In deze periode geven we uw dier vaak ook ondersteunende medicatie en shampoo om ervoor te zorgen dat de huid rustig blijft en dat de jeuk niet te hevig wordt. Elke 4 weken wordt een controle ingepland om te kijken of de symptomen al minder worden en om eventueel de behandeling bij te stellen.

Indien de huid na deze periode rustiger is en de jeuk weg is, dan wordt weer het oude voer gegeven om te kijken of de klachten terugkomen. Zo ja, dan wordt het dier weer op het eliminatiedieet gezet en als de klachten weer verdwijnen dan is met zekerheid een voedingsallergie vastgesteld.

Bij sommige dieren zijn meerdere typen eliminatiedieet nodig om de diagnose te bevestigen. Indien na 1 voeding het dier nog niet verbetert, wil dat dus helaas niet zeggen dat het dier geen voedingsallergie heeft. Het enige wat we dan weten is dat dit niet de juiste voeding is voor dit dier. Als we 1 voeding proberen, dan verbetert ong. 30% van de dieren die een voedingsallergie hebben na 8-12 weken en bij 2 voedingen zit je dus op 60 % van de dieren die een verbetering laten zien.

Tegenwoordig kunnen we ook een bloedtest doen om te kijken welke voeding we nog meer kunnen adviseren als eliminatiedieet. Deze test is NIET betrouwbaar om te kijken welke voeding het dier NIET mag hebben. De test kunnen we dus alleen gebruiken om zelf een eliminatiedieet samen te stellen en dat wordt dan meestal een zelfkook dieet voor 10-12 weken. Zien we daarna ook geen verbetering dan is een voedingsallergie als oorzaak van de jeuk minder waarschijnlijk.

-Omgevingsallergie/atopie

Als uw dier alleen of vooral in bepaalde perioden last heeft van allergie verschijnselen, of er is geen verbetering gezien bij bovengenoemde eliminatie diëten, dan is de kans aanwezig dat uw dier een omgevingsallergie heeft. Het is vaak een hele kunst om erachter te komen waar uw dier gevoelig voor is , want dit kan alles zijn in de omgeving, van huisstofmijt tot bepaalde graspollen.

Het mooiste is als we achter de stof komen waar uw dier allergisch voor is en dat we dan gaan proberen om uw dier hier als het ware immuun voor te maken. Dat doen we door middel van een immunisatietherapie. Eerst gaan we dan door een huidtest of een bloedtest (het meest nauwkeurige is de combinatie van beide) vaststellen op welke stoffen in de omgeving uw dier een overgevoeligheidsreactie heeft.

Indien hier positieve uitslagen op komen en die passen bij de symptomen van uw dier, dan kan er een immunisatietherapie gemaakt worden. Deze therapie moet minimaal één jaar intensief worden toegepast en dan wordt er gekeken of we dit kunnen afbouwen. Veel dieren hebben hierna wel een onderhoudsdosering nodig van deze immunisatietherapie, maar dit geeft verder geen bijwerkingen. En deze dieren hebben meestal ook veel minder medicatie nodig om de jeuk te onderdrukken, wat dus veel minder bijwerkingen geeft.

Indien uw dier positieve uitslagen heeft, maar u wilt uw dier niet gaan immuniseren, dan gaan we proberen om de omgevingsstoffen waar uw dier allergisch voor is te vermijden. Dat betekent dus bv niet meer in het bos lopen in bepaalde perioden, of uw huis behandelen met een huisstofmijtenspray. Uw dier zal dan meestal wel levenslang behandeld moeten worden met medicatie en bv shampoo om de jeukklachten in de ergste perioden te verminderen. Dit kan op de lange duur dus meer bijwerkingen geven en nadelig zijn voor het lichaam.

Ondersteunende behandelingen en maatregelen

We weten dat jeuk ontstaat bij bepaalde prikkeling van enkele zenuwuiteinden. Als een dier jeuk heeft dan weten we dat de jeukdrempel overschreden is. Ook weten we dat de jeukdrempel per dier kan verschillen en dat dieren die een verminderde huidbarrière hebben door bv een allergie sneller jeuk krijgen dan dieren die dat niet hebben. Wat we vaak zien is dat deze dieren ook meer jeuk krijgen door bv stress, parasieten op de huid, warmte of kou op de huid, een vochtige huid van bv zwemmen of juist een droge huid door wassen met een uitdrogende shampoo.

Dus de jeukdrempel van dieren met een huidaandoening is al lager en dan hoeft er maar iets bij te komen en dat veroorzaakt dan meteen erg veel jeuk. Vandaar dat we ook altijd willen zorgen dat deze bijkomende factoren zoveel mogelijk onder controle zijn of vermeden kunnen worden.  

Vaak ondersteunen we deze dieren dan ook met middelen die de huidbarrière sterker maken.

Hiervoor gebruiken we onder andere omega 3 en 6, deze zitten in voedingssupplementen en/of pipetjes. Dit wordt in 8-12 weken in de huid ingebouwd, waardoor deze sterker wordt, minder gevoelig voor uitdroging is en een betere afweerfunctie heeft. Ook adviseren we bepaalde mousse/shampoo met ondersteunende middelen om de huidbarrière beter te maken.

Bij dieren waarvan bekend is dat ze gevoeliger zijn voor stress , proberen we de stress tot een minimum te beperken, dit kan door bepaalde veranderingen in de huisvesting,  gedragstherapieën of door het inzetten van natuurlijke middelen of soms zelfs medicamenten.

Ook behandelen we natuurlijk de jeukklachten en de secundaire infecties (indien deze aanwezig zijn). Meer hierover kunt u lezen op de informatiepagina Jeuk.

Tot slot

Een allergie is een aandoening die, net als bij mensen, helaas niet vanzelf over gaat en ook niet door bepaalde medicatie genezen kan worden. Alleen immunisatietherapie kan zorgen voor een soort genezing en verminderde gevoeligheid tegen die bepaalde allergiestoffen. Dus bij een allergie zal altijd een levenslange controle bij de dierenarts en een continue behandeling van uw dier nodig zijn.