Vaccinatie op maat en titeren

Titeren

Het liefst vaccineer ik op maat. Dit betekent dat uw hond met dit vaccinatieschema een goede bescherming heeft voor de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (Kennelhoest) moet uw hond jaarlijks gevaccineerd worden.

Voor Parvo, Distemper (Hondenziekte) en Hepatitis (Leverziekte) wordt uw hond om de drie jaar gevaccineerd. Nu is uit onderzoek gebleken dat niet elke hond na drie jaar al onvoldoende antistoffen heeft tegen deze laatste drie genoemde ziektes en misschien zelfs maar een keer in de vier, vijf of zes jaar een vaccinatie tegen deze ziektes nodig heeft. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties niet goed zijn aangeslagen, waardoor honden alsnog gevaccineerd moeten worden.

Om te controleren of een vaccinatie nodig is tegen Parvo, Hondenziekte en Hepatitis, werd VacciCheck ontwikkeld. Dit is een bloedtest die inclusief het prikken van het bloed een 45 minuten in beslag neemt en aangeeft of uw hond nog voldoende antilichamen heeft, en dus goed beschermd is tegen deze ziektes. Op deze manier kunnen we misschien een vaccinatie overslaan en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten. 

Hoe werkt het?

Tijdens uw bezoek aan mijn praktijkruimte of aan samenwerkende klinieken nemen we bloed af om te kijken of uw hond voldoende antistoffen heeft tegen de Parvo, Hondeziekte en Hepatitis. Hierna wordt de test ingezet en wordt de uitslag besproken. Helaas is het nog niet mogelijk om de entingen van Hondenziekte, Parvo en Hepatitis afzonderlijk te geven. Indien uw hond voor 1 van deze aandoeningen een te lage titer heeft, moet dus meestal toch een gecombineerd vaccin gegeven worden om uw hond goed beschermd te houden. Vaak wordt dan ook besloten om na 3-4 weken te controleren of dit goed is aangeslagen door de titertest nog een keer te herhalen.

Combinatieaanbieding tijdens titerspreekuur in Kessel-Eik

Op afspraak wordt in mijn praktijkruimte in Kessel-eik een titer-spreekuur een georganiseerd, op dat moment wordt de VacciCheck bij meerder dieren tegelijk ingezet en hierdoor krijgt u een mooie korting. Meld u hiervoor svp aan via info@thuisdierenartsankie.nl!

Hoe vaak moet deze bloedtest uitgevoerd worden?

Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de uitslag van de titerbepaling en de leeftijd van de hond.

Puppies kunnen we titeren in plaats van te vaccineren of om te controleren of de eventueel al gegeven vaccinaties zijn aangeslagen. Op deze manier kunnen we precies bepalen wanneer de (maternale) antilichamen minder worden en dus het exacte tijdstip bepalen waarop de vaccinatie het beste gegeven kan worden voor een maximaal resultaat. De titerbepaling wordt dan vaak nog herhaald om te kijken of de vaccinaties inderdaad goed zijn aangeslagen.

Bij honden jonger dan 1 jaar leeftijd is het verstandig om de titerbepaling te doen om te controleren of de pupvaccinaties goed zijn aangeslagen. Meestal wordt bij deze jonge dieren de titerbepaling dan na 1 jaar weer herhaald omdat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en de beschermingsduur nogal kan variëren. 

Bij oudere honden kan eigenlijk door te titeren op elk moment worden gecontroleerd of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn, maar vaak wordt dit sowieso gedaan op het moment dat de cocktailvaccinatie herhaald zou moeten worden. Afhankelijk van de uitslag kan het dan zijn dat uw dier voor meerdere jaren beschermd is, op dit moment is internationaal afgesproken dat dan meestal maximaal voor 3 jaar is. 

 

Indien u nog vragen heeft over vaccineren op maat, dan kunt u altijd contact met me opnemen.